Hvordan opplever mennesker med nedsatt funksjonsevne og kronisk sykdom sted og rom?
ROM utlyser med dette den tredje Open Call som belyser definisjonsmakt innen arkitektur og stedsutvikling. Vi ønsker å høre fra arkitekter, skribenter, kuratorer, aktivister og kunstnere, som på forskjellig vis interesserer seg for tematikken kropp og sted, med fokus på sykdom eller funksjonsnedsettelse.
Når man er vant til å navigere en verden som ikke er bygget for ens kropp, finner man mange kreative løsninger, og ved å fokusere på disse løsningen kan man avdekke kritikkverdige strukturer i både samfunn og bygg. Hvem har definisjonsmakten når det kommer til å planlegge og bygge for alle, og hvilke alternative praksiser kan styrke og mangfoldiggjøre omgivelsene rundt oss?
Allerede i år 2000 skrev arkitektene Iain Borden og Jane Rendell at arkitekturfeltet trenger flere stemmer fra marginaliserte grupper, slik at et mer nyansert bilde av arkitekturen og dens historie kan komme frem. Dette gjelder også folk som lever med nedsatt funksjonsevne, noe som forfatterskapet til arkitekten Jos Boys har diskutert. I Doing Disability Differently (2016) skriver hun hvordan den funksjonsnedsatte kroppen ofte blir et teknisk eller juridisk spørsmål i arkitekturen, hvor disse kroppene ofte blir en ettertanke i designprosessen. I stedet ønsker Boys at arkitektene skal tenke bygg og by med den funksjonsnedsatte kroppen som utgangspunkt.