Open Call: Hvordan skal vi bygge og bo i framtiden?

I samarbeid med Ny boligplan
Søk med prosjekt
Frist 24. november 2024

ROM utlyser med dette den fjerde Open Call som undersøker betingelser for definisjonsmakt innen arkitektur, byplanlegging, kunst og stedsutvikling. Vi ønsker å høre fra arkitekter, planleggere, skribenter, kuratorer, aktivister og kunstnere, som på forskjellig vis interesserer seg for boligspørsmålet eller boligsosiale problemstillinger.

Vi er på jakt etter bidrag som frigjør seg fra dagens dogmer, og som utforsker nye visjoner, taktikker eller metoder for boligbygging eller måter å bo på.

Jonas Løland, Eksistensminimum i Oslo indre by og førstegangskjøpet som typologi i Ny Boligplan Nr. 1. 

Bolig- og leieprisene har i dag nådd et nivå som er i ferd med å ekskludere større befolkningsgrupper fra byene våre. Sykepleierindeksen og fagarbeiderindeksen viser at det ikke lenger er plass til såkalte “nøkkelarbeidere” i de største byene våre. Flere vil hevde at eksisterende forestillinger eller forventninger man har til bolig i dag er for høye, og at man bør ta til takke med små leiligheter eller flytte ut av byen. “Det er ingen menneskerett å bo i byen”, sier de. Og med det aksepteres det faktum at byene blir mindre mangfoldige, og vi får økt segregering og større forskjeller mellom folk.

Men hva om det var en menneskerett å bo i byen? Den tiltakende boligsosiale segreringen Norge har opplevd de siste tiårene gjør seg jo også gjeldende i distriktet. Selv på småsteder som opplever fraflytting sliter vanlige folk med å kjøpe bolig fordi bankene ikke ønsker å gi boliglån til boliger som taper seg i verdi. Det er et eksempel på at bolig som investeringsobjekt prioriteres framfor vanlige folks rett til et hjem.
Selv på småsteder som opplever fraflytting sliter vanlige folk med å kjøpe bolig fordi retten til lønnsomhet for de som eier flere boliger prioriteres framfor vanlige folks rett til et hjem. 

Hva om det er dagens boligmodeller eller boligidealer som har gått ut på dato? For hva skal vi med “eierlinja”, en “boligkarriere”, eller “boligsparing” hvis de ikke lenger angår de unge, eller er oppnåelige for vanlige folk? 

Hvis vi påstår at det er et behov for å utvikle ny tenkning som svarer på utfordringer vi allerede står overfor; Hvordan kan vi da utfordre eksisterende former for planlegging, utforming og bruk av byer og steder? Hvordan kan vi fokusere på nye løsninger som kan avdekke kritikkverdige strukturer i både samfunn og bygg? Hvem eier definisjonsmakten når det kommer til å planlegge og bygge for alle, og hvilke alternative praksiser kan styrke og mangfoldiggjøre boligstrukturen slik at vi utvikler allmenne og tilgjengelige boligstrukturer for alle?

Jonas Løland, Eksistensminimum i Oslo indre by og førstegangskjøpet som typologi i Ny Boligplan Nr. 1.

Jonas Løland, Eksistensminimum i Oslo indre by og førstegangskjøpet som typologi i Ny Boligplan Nr. 1.

Søk med prosjekt

Vi inviterer et bredt fagmiljø til å komme med ideer - kanskje til og med utopier - på boligrelaterte prosjekter som kan belyse hva som fremmer og hindrer en mangfoldig og inkluderende boligtenkning. Idéene til prosjektene kan være med utgangspunkt i virke som arkitekt, planlegger eller kunstner, eller ved å på andre måter undersøke hvordan det (ikke) legges til rette for ulike befolkningsgrupper- og økologiers forutsetninger for å bygge, bo og leve.

Har du en tekst du vil skrive? Tenker du på et foredrag du vil høre? Utstilling? En workshop du vil kjøre? Prosjekt for barn og unge? ROM jobber med flere og nye prosjektformat, og du står fritt til å foreslå relevante måter å diskutere tematikken på. Vi ønsker oss gjerne uferdige ideer som vi kan utvikle sammen. Send foreløpige ideer (ca 300 ord eller 1 minutt video/lydfil) på skjema HER innen 24.november

Et utvalg av søkere vil i neste fase bli bedt om å utdype prosjektet.