Romlig kritikk

Romlig kritikk, ROM 
Torsdag 17. mars 2022
Kl. 18.00 - 20.00

Krever god arkitektur god kritikk? I så fall, hvordan skal denne kritikken se ut?

Velkommen til samtale mellom arkitekt og skribent Astrid Fadnes, leder i Kritikerlaget Heidi Bale Amundsen og kritiker Kåre Bulie. Samtalen ledes av arkitektur og programkoordinator i Oslo arktitektforening Hanna Dencik Petersson.

Arrangementet er det siste i en serie av skriveworkshoper og offentlige samtaler innunder initiativet Romlig kritikk: Tre skriveworkshoper og kritikkdebatter i Bergen, Tromsø og Oslo utgjør oppstartsprosjektet som skal utvikle et samlingssted og diskusjonsrom for arkitekturkritikk og arkitekturkritikere.

Romlig kritikk skal gjennom ulike tiltak fremme, samle, utvikle, diskutere, produsere og formidle arkitekturkritikk. Kritikken skal kunne omfatte arkitektur i en bred forstand og inkludere byplanlegging, urban design, offentlige rom, landskapsarkitektur og stedsutvikling og bygger videre på problemstillingene som løftes i den skandinaviske samarbeidsutstillingen Jävla Kritiker!. Prosjektet er støttet av Kulturrådet.

Panelet

Astrid Fadnes (f. 1990) er arkitekt med utdanning fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo og Universitetet i São Paulo, og arbeidserfaring fra Growlab Oslo og som frilanser. Med en særlig interesse for offentlig rom, by- og stedsutvikling, samt skjæringsfeltet mellom kunst og arkitektur, er hun fast skribent for Arkitektnytt og skriver sporadisk i blant annet Arkitektur N, Se Kunst, Fett og det Tromsøbaserte kunstkritikkmagasinet Hakapik, hvor hun også er redaksjonsmedlem. I 2021 initierte Fadnes prosjektet Romlig Kritikk i samarbeid med ROM, og i dag jobber hun med kommunikasjon og prosjektledelse i Pikene på Broen i Kirkenes.

Heidi Bale Amundsen (f. 1983) er kunstkritiker, og styreleder i Norsk kritikerlag. Hun har en PhD i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo, med avhandlingen Perceiving structural unity in photobooks. Principles of rereading and emergent patterns (2019). For tiden jobber Amundsen som redaktør på MUNCH, der hun blant annet har stått for bøkene Det eksperimentelle selvet. Edvard Munchs fotografier (2020) og Bare et øieblik (2021). Både som forsker og kritiker er hun særlig opptatt av fotografi og estetikk.

Kåre Bulie (f. 1975) er journalist og kritiker. Hver tirsdag skriver han en spalte om kultur i Klassekampen, som jevnlig tematiserer arkitektur, og han er dessuten fast kunst- og litteraturkritiker i samme avis. Gjennom nesten hele 2010-tallet skrev han en ukentlig spalte om kunst og arkitektur i D2, Dagens Næringslivs fredagsmagasin, og før det skrev han om de samme temaene i Dagbladet. Han har i tillegg bidratt til en rekke magasiner og tidsskrifter og sittet i redaksjonsrådet for kunstpublikasjonen Billedkunst og i redaksjonen for litteraturtidsskriftet Vinduet. Han har også skrevet i arkitektur-trykksakene Arkitektnytt og Arkitektur N.

Hanna Dencik Petersson er arkitekt, utdannet ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Petersson har bred erfaring med arkitekturformidling både innenfor og på tvers av arkitekturfeltet, blant annet som direktør for Oslo arkitekturtriennale. Hennes erfaring spenner fra å utvikle og kuratere formidlingsprosjekter, bygge opp og lede sammensatte nettverk, til planlegging, gjennomføring av store faglige satsninger. Petersson er for tiden rådgiver og programkoordinator for Oslo Arkitektforening der hun også leder foreningens utvalg for likestilling og mangfold.

Samtalen 17. mars er et samarbeid med Oslo arkitektforening og Kritikerlaget og er støttet av Fritt Ord.