Arkitekturfilm Oslo 2016

ROM, DOGA, Cinemateket og Kunstnernes Hus Kino
15. – 17. januar 2016

Arkitekturfilm Oslo arrangeres for første gang med tema: Home. Work. Nowhere…

Poster, Arkitekturfilm Oslo 2016

ROM har i samarbeid med DOGA (Norsk design- og arkitektursenter) og Kunstnernes Hus etablert en årlig filmfestival for arkitektur og romrelaterte filmer.

Interessen for arkitektur i Norge er økende, ikke minst i Oslo, Europas raskest voksende hovedstad. Vi lever i en tid med raske kulturelle endringer der vår forståelse av byen og de fysiske omgivelsene formes og oppdateres fortløpende. Arkitektur og arkitekturrelaterte spørsmål engasjerer alltid, noe som er tydelig ved store bygge- og byfornyelsesprosjekter. Men arkitektur er ikke bare et verktøy for endring, fornyelse og eventuell forbedring av byen og samfunnet. På lik linje med film, musikk, billedkunst, litteratur og scenekunst er arkitektur et tydelig kunstuttrykk i vår samtid.

Første norske arkitekturfilmfestival

Film og arkitektur har både sterke historiske bånd og flere likhetstrekk, ikke minst i sin evne til å utforske rom. I dag finnes det nærmere 35 arkitekturfilmfestivaler spredt over hele verden. De nærmeste finner vi i København (med visning av 66 titler i 2014) og i Lund (25 titler i 2015). Med Arkitekturfilm Oslo etablerer vi endelig en lokal filmfestival viet arkitektur.

I tillegg til visninger og arrangementer på ROM, Kunstnernes Hus og DOGA, er Cinemateket i Oslo arena for flere av visningene, deriblant åpningsvisningen fredag 15. januar kl. 18.00.

Home. Work. Nowhere…

Programmet består av nye internasjonale kvalitetsfilmer plukket fra øverste hylle – der seks av i alt åtte titler får Norgespremiere på festivalen! Med programmet ønsker vi å undersøke menneskenes fysiske og mentale tilholdssteder, både sett ut fra individets ståsted og i et samfunnsperspektiv. Vi har tatt utgangspunkt i tre ulike steder: hjemme, arbeid og ”ingen sted”. Hvordan påvirker mennesker disse tilholdsstedene? Hvordan definerer de dem? Eller er det omvendt: Er det stedene i seg selv som påvirker og definerer menneskene?
Festivalfilmene er en miks av fiksjonsfilmer, dokumentarer og hybrider, og de tilnærmer seg disse problemstillingene på forskjellige måter.

Årets filmprogram

Above and Below, Nicolas Steiner, 2015

Concrete Love, Mauriziua Staerkle Drux, 2014

Flotel Europa, Vladmir Tomic, 2015

La Maddalena, Ilâ Bêka & Louise Lemoione, 2014

Le Ballon Rouge, Albert Lamorisse, 1956

The Infinite Happiness, Ilâ Bêka & Louise Lemoione, 2015

Unfinished Spaces, Alysa Nahmias & Benjamin Murray, 2011

Om filmene

Åpningsfilmen The Infinite Happiness (2015) er regissert av den meget anerkjente italiensk-franske duoen Ila Bêka og Louise Lemoine, og på ROM vil du også kunne se deres verk La Maddalena og 24 heurs sur place. På Kunstnernes Hus vises dokumentaren Unfinished Spaces (av Benjamin Murray & Alysa Nahmias, 2011), om et ambisiøst prosjekt på oppdrag fra Fidel Castro og Che Guevara på Kuba. Flotel Europa (2015, regi Vladimir Tomic fra Sarajevo) er en intim fortelling om en flyktnings møte med Europa og vises på DOGA, som dermed tjuvstarter behandlingen av temaet for årets Arkitekturtriennale i Oslo: After Belonging. Sveitsisk-tyske Concrete Love (Maurizius Staerkle-Drux, 2015) er en rørende film om kjærligheten til mennesker og til arkitekturfaget. Hybridfilmen Above & Below (2015) av Nicolas Steiner har gjort suksess på en rekke festivaler og er en hypnotisk vakker film om mennesker som lever i en parallell virkelighet i USA.