Hva om man ikke vil tjene penger på hjemmet sitt?

Samtale
Søndag 17. oktober 2021
Kl. 14.00 - 16.00

På siste dagen av utstillingen «Vi stabler steiner i bue og krysser fingre», møtes fire aktører som utfordrer etablerte tankesett rundt boligspørsmål til en samtale om en ikke-kommersiell boligsektor. Samtalen innledes av korte presentasjoner om prosjekter og innfallsvinkler til problemstillingen.

Hjemmet i dag er mer enn et sted der vi har tingene våre, der vi legger oss hver kveld og der vi føler oss avslappet og trygg. Det er også et investeringsobjekt, og et spekulasjonsobjekt. Dette er ikke bærekraftig, verken klimamessig eller sosialt.

Dagens boligmarked er et produktet av dereguleringen og liberaliseringen av boligpolitikken som skjedde på 80-tallet. Det ble hevdet da og til dels nå at markedet, med sine mekanismer kan løse de fleste problemer. Dette utsagnet og eksperimentet har pågått i mer enn tretti år og vi kan se at det ikke funker. Ikke for alle, fordi systemet favoriserer de som har mest og medfører økte forskjeller som gir andre negative ringvirkninger i samfunnet. Det vi har nå er usosialt og lite bærekraftig. Vi behøver ikke bare en ny boligpolitikk, men en ny sosial boligpolitikk. Dette krever en endring av idéene om hva et hjem er.

Det er vanlig å anse boligen som et investeringsobjekt. Bolig blir ofte omtalt som noe av det sikreste å investere i. Det forventes at alle slutter seg til en boligkarriere og setter i gang etableringsfasen, og det er nærmest tabubelagt å vike fra denne retningen. Eielinjen står så sterkt at det er vanskelig å tenke seg et annet alternativ. Særlig et alternativ som ikke dreier seg om avkastning i form av penger. Hva skjer egentlig med hjemmet når det blir et investeringsobjekt? Finnes det rom for de som ikke ønsker en bolig som er styrt av markedet? Hvilke alternativ finnes i dag, og hvordan kan vi legge til rette for at vi i fremtiden kan velge i et mangfold av alternativer?

Les debattinnlegget i Aftenposten av Tina Lam og Trygve Ohren.

Deltakere:

Linn Stalsberg, sosiolog og sakprosaforfatter og er aktuell med boka "Etter pandemien. Tanker om krise, kapitalisme og en ny hverdag".

Sara Armento, arkitekt og styremedlem i Tøyen boligbyggelag og jobber hos A-lab. Hun skrev master om alternative former for sosiale boliger basert på idéen om delingsfellesskap og siden har hun fokusert på bostedsprosjekter.

Alexander Eriksson Furunes, arkitekt og er aktuell med den filippinske paviljongen for Venezia Biennalen 2021 sammen med Sudarshan Khadka, som ble tildelt hederlig omtale av Gulløve Juryen.

Trygve Ohren, arkitekt og kunstner. Er kurator for utstillingen “Vi stabler steiner i buer og krysser fingre”. Har særlig interesse for selvbygging.

Ordstyrer:

Tina Lam er byplanlegger fra NMBU med bakgrunn i statsvitenskap fra universitet i Sydney. Interessefeltene hennes spenner fra vern gjennom bruk til sosial bærekraftighet. Hun har jobbet med formidling av kunst og arkitektur på ROM siden 2015. Hun jobber nå som byplanlegger hos A-lab.

Arrangementet er støtte av Fritt Ord.