Utstillingen retter lyset mot et utvalg kunstnere som alle har bygget sine egne bygg og ser på sammenhenger mellom deres kunstneriske praksis og byggene de har skapt. Utstillingsprosjektet undersøker hvordan kunstnernes kompetanse og erfaringer fra kunstneriske prosesser gjør seg gjeldende i deres unike tilnærming til et byggeprosjekt. Utstillingen består av arbeider av Markus Lantto, Per Kristian Nygård, Thor Erdahl, Inger-Anne Nyaas og Erin Sexton. Trygve Ohren sin installasjon og samtaleserie “Vi stabler steiner i bue og krysser fingre” er en sentral del av utstillingen og danner rammene for utstillingsprosjektet.
Vi stabler steiner i bue og krysser fingre
Av Trygve Ohren med Markus Lantto, Erin Sexton, Per Kristian Nygård, Thor Erdahl og Inger-Anne Nyaas
16. september - 17. oktober 2021
ROM har gleden av å invitere til «Vi stabler steiner i bue og krysser fingre»!
At mennesker bygger sine egne hus er ikke noe nytt, det har vi bestandig gjort. Det er kunstnernes tilnærming til oppgaven som er annerledes. Spesielt interessant er det å se på forholdet de har til materialene de bruker. Flere av prosjektene er gjennomført med mye gjenbruk av byggematerialer. At vi må forvalte de ressursene vi har på en god måte blir stadig mer aktuelt. Hos kunstnerne er motivasjonen for å gjenbruke like mye begrunnet i økonomi som økologi, men metoden ligger også nært måten flere av dem jobber på i atelieret. Et byggeri der vi benytter gjenbruksmaterialer, fremfor spesialiserte produkter, krever omstilling. En omstilling hvor vi kan lære mye av kunstnernes evne til å komponere med tilgjengelige materialer.
Samtaleserie
Fra prosess til realisering søker utstillingen å belyse betydningen av aktiv deltagelse i utformingen av våre bygde omgivelser. Gjennom en serie med intervju blir vi kjent med de deltagende kunstnerne i prosjektet. Samtalene kretser rundt husbygging og kunst. Dialogen er ledet av Trygve Ohren og er et pågående prosjekt som handler om kunstnere som bygger. Hør her.
Om kunstnerne
Per Kristian Nygård (f. 1979) arbeider med romlige installasjoner og skulpturer. Han utforsker kunstens mulighet til å bryte med det økonomiske språket. Ikke nødvendigvis i form av en uttalt kapitalismekritisk innfallsvinkel. Mer som opplevelser som ligger utenfor vante kategorier som effektiv/ tid og lønnsomhet, og som vanskelig kan konsumeres i tradisjonell forstand.
Markus Lantto (f. 1973) er poet, forfatter og kunstner bosatt i Trondheim. Han jobber for det meste med installasjoner og skulpturer med utgangspunkt i tre. Verkene har ofte noe komisk ved seg. Parallellt med kunstnerskapet bygger og reparerer han instrumenter, et tidkrevende og nennsomt arbeid. Lanttos kunnskap om tre, og hans lekenhet og tålmodighet i prosessen, er også tydelig i hans tilnærming til husbygging.
Erin Sexton (f. 1982) er en kanadisk kunstner basert i skogen nær Oslo. Skulpturene og installasjonene hennes involverer funne gjenstander, skjulte krefter, knuter, presenninger, tape, krystaller, radio, sci-fi-narrativer og den slags. Med provisorisk og psykedelisk preg utforskes alternative paradigmer, underlig topologi, myk apokalyptikk og metafysisk teknologi.
Thor Erdahl (f. 1951) og Inger-Anne Nyaas (f. 1960) har i snart femti år vært byggende og skapende kunstnere. De har gjennom en lang karriere engasjert seg aktivt for kunstens tilstedeværelse i Kabelvåg. Med utgangspunkt i det selvbygde galleriet på torget, hytta under Vågakallen og bolighuset i Kabelvåg diskuterer vi sammenhenger mellom arbeidet på atelieret og byggeriene. Deres forståelse for materialer og bygningsfysikk gir en helt unik bruk av gjenbruksmaterialer. Inger-Anne har kontinuerlig utforsket muligheter som ligger i tekstilmediet. De siste årene har hun arbeidet med omforming av materialer og bruksgjenstanders funksjon. Thor Erdahl er mest kjent for sine fabulerende malerier med utgangspunkt i landskapet i Lofoten. Ikke like kjent er arkivet hans med objekter. Thor samler på alt som fanger hans interesse, avisutklipp om kunstpolitikk, historiske objekter og plankebiter han kan bruke i byggeprosjekter. Allerede som femtenåring hadde Thor sitt eget museum, noen år senere donerte han samlingen til Lofotmuseet. “Thors samling” er hovedsamlingen til museet den dag i dag.
Trygve Ohren (f. 1983) er arkitekt og kunstner, han bor og jobber i Åneby, Nittedal. Ohren er utdannet arkitekt fra NTNU. Hans praksis er preget av ulike former for samarbeid. Med en interesse for sted, ressurser, og ulike sosiale kontekster, utforsker han prosesser som preges av en søken etter tap av kontroll. Siden 2010 har han samarbeidet tett med Charlotte Rostad, de har blant annet drevet RAKE visningsrom i Trondheim. I tillegg til samarbeidet med Rostad er Ohren partner i Nøysom arkitekter, som er mest kjent for et selvbyggerprosjekt på Svartlamon. Ohren er del av ROM team i 2020/21, støttet av ordningen Gjesteopphold hos Kulturrådet.