Snakk om utstillingsarkitektur!

ROM for kunst og arkitektur og Kulturhistorisk museum (KHM) ønsker velkommen til seminar om utstillingsarkitektur!

En rekke fagpersoner med ulike roller i et utstillingsprosjekt forteller om deres perspektiv på utstillingsarkitektur. Sammen ønsker vi å forstå hvordan utstillingsarkitektur kan skape gode møter mellom publikum og gjenstander, samtidig som ulike fagpersoner får ivaretatt sine oppgaver i et utstillingsprosjekt. Innleggene og samtalene har til hensikt å skape en større forståelse for utstillingsarkitektur, kvalitetsforståelse og rolleforståelse knyttet til dialogen og planlegging rundt en utstilling. Til syvende og sist er det resultatet av fagpersonenes ulike interesser som blir utstillingen publikum vil få oppleve.

Arrangementet er det andre i et samarbeidsprosjekt mellom KHM (produsent) og ROM for kunst og arkitektur (kurator og co-produsent). Initiativet tar utgangspunkt i at Sverre Fehns utstillingsarkitektur (fra 1979) for middelalderutstillingen i disse dager tas ned.

Program

09.45 Kaffe og registrering
10.00 Velkommen ved direktør Kulturhistorisk museum Håkon Glørstad
10.05 Introduksjon av prosjektet ved Karoline Kjesrud, førsteamanuensis i middelalderkunst ved Kulturhistorisk museum
10.15 Gjertrud Steinsvåg, daglig og kunstnerisk leder på ROM for kunst og arkitektur
10.30 Gerd Elise Mørland, avdelingsdirektør formidling ved Munchmuseet
10.50 Silja Leifsdottir, leder Norsk Kuratorforening
11.10 Beate Hølmebakk, arkitekt og utstillingsarkitekt, Manthey Kula og professor ved Arkitekthøgskolen i Oslo
11.30 Kaffe
11.40 Samtale
12.15 Lunsj (vi serverer!)
13.00 Linn Solheim, konservator ved Kulturhistorisk museum
13.20 Camilla Luihn, kunstner og høgskolelektor ved Kunsthøgskolen i Oslo
13.40 Markus Stabel, utstillingstekniker ved Nasjonalmuseet
14.00 Knut Listerud, prosjektleder ved Kulturhistorisk museum
14.20 Samtale
15.00 Takk for i dag

Samtalene vil ledes av Martin Hager-Saltnes, leder for Utstillings- og publikumsseksjonen ved KHM.

Om bidragsyterne:

Beate Hølmebakk er arkitekt og professor ved Arkitektur og designhøgskolen i Oslo og partner i Manthey Kula som hun startet i 2004 sammen med Per Tamsen. I tillegg til tradisjonelle arkitekturoppgaver arbeider kontoret med oppdrag i skjæringspunktet mellom arkitektur, landskapsarkitektur og kunst. Kontoret har også arbeidet med formidling og utstillinger i en årrekke. Manthey Kulas arbeider er nominert til den prestisjetunge internasjonale arkitekturprisen Mies van der Rohe Award i 2009, 2011, 2019 og 2022. Kontorets arbeider er også innkjøpt av internasjonale arkitektursamlinger. I tillegg til praksis og undervisning foreleser Hølmebakk jevnlig ved universiteter og institusjoner utenfor Norge; bl.a. Harvard GSD, Cornell University, Hong Kong University, The Berlage og Barbican.

Camilla Luihn bor og arbeider i Oslo. Hun er har BA og MA fra KHIO i 1994. Luihn har hatt en omfattende karriere med bl.a. separatutstillinger på RAM galleri (2013), Kunstnerforbundet (2002) og Galleri F15 (1997), samt en rekke gruppeutstillinger i Norge og internasjonalt, blant annet Athens Jewellery Week, Benaki Museum Athen (2018), Platina, Stockholm (2019), Revelations, Grand Palais, Paris (2015), i tillegg til å ha deltatt en rekke ganger på NKs Årsutstilling og Munich Jewellery Week. Luihn er representert i de store offentlige samlingene i Norge og mottok i 2002 Norsk Forms pris til unge formgivere og Oslo Bys Kulturstipend for 2000. Hun ble i 2019 tildelt oppdraget med å gjøre et ordførerkjede for nye Moss kommune.

Gerd Elise Mørland er avdelingsdirektør for formidling ved Munchmuseet. Hun har en MA i kunsthistorie og kuratering fra Universitetet i Oslo (2009) og Goldsmiths University of London (2008). Mørland har tidligere vært ansatt som sjefskurator ved Kistefos-museet og som prosjektkurator på Henie Onstad Kunstsenter. Hun har skrevet for en rekke magasiner, blant annet for Kunstkritikk og Kunstløftet-avisa. Gerd Elise Mørland er tidligere redaktør i Periskop.

Gjertrud Steinsvåg er daglig og kunstnerisk leder på ROM. Hun er utdannet kunstner og kurator. Hun har vært kurator, redaktør, skribent og produsent for en rekke kunstprosjekter i inn- og utland. Hun har tidligere jobbet som programkoordinator på avdeling Kunst og Håndverk, Kunsthøgskolen i Oslo, og vært leder for internasjonale prosjekter i Norwegian Crafts og prosjektmedarbeider for Pikene på Broen. Steinsvåg har vært leder på ROM siden 1.september 2019.

Knut Listerud kommer fra Son og har en mastergrad i Arts Management fra Anglia Polytechnic University, Cambride UK og cand. Mag grad fra Universitetet i Bergen. Etter endt utdanning har han jobbet som direktør ved Kistefos-Museet, daglig leder ved Kunstnersenteret i Oppland, Daglig leder ved Nesoddparken Kunst- kultursenter og prosjektleder ved Nasjonalbiblioteket, Munchmuseet og Historisk museum.

Linn Solheim er utdannet malerikonservator fra Universitetet i Oslo, med praksis fra Hamilton Kerr Institute, University of Cambridge. Ved KHM har hun en delt stilling der hun har ansvaret for bevaring av de bemalte gjenstandene i Middelaldersamlingen, men også er koordinator for preventiv konservering (klimaarbeid). Tidligere har hun vært ti år på Munchmuseet med ansvar for konservering av malerier til utlån og utstillinger. Linn var koordinator for flyttingen av Stenersenmuseets samlinger i 2017 og for konservering for flytting på Munchmuseet i 2020. Hun har spesiell interesse for formidling av bevaringsarbeidet og har gjennom foredrag, kortfilm og tekster levert innhold til formidlingsarbeidet på Munchmuseet. På fritiden en hun av skaperne av nettfanzinen Blazer.

Markus Stabel er utdannet billedkunstner fra Granum Kunstfagskole og Kunsthøgskolen i Oslo. Han var ansatt som utstillingstekniker ved Galleri F15 og Momentum fra 2007 – 2018. Siden 2019 har han vært ansatt ved Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, og er for tiden er monteringsleder på Åpningsutstillingen «Jeg kaller det Kunst» som åpner i Lyshallen, på taket av det nye museet i juni 2022.

Martin Hager-Saltnes har jobbet som museumslektor ved Kulturhistorisk museum i en årrekke og deltatt i mange utstillingsprosjekter som både prosjektleder og ansvarlig for formidling. Til vanlig er han koordinator for formidling med oppgaver innen arrangementer, undervisning og annen publikumsvirksomhet.

Silja Leifsdottir er kurator for Norsk Billedhoggerforening, en medlemssorganisasjon og galleri for tredimensjonal kunst. Leifsdottir er også styreleder i Norsk Kuratorforening. Hun var også med-kurator for det kunstnerdrevne visningsstedet Holodeck i Oslo (2012-2013) sammen med Lina Norell og Kjersti Solbakken og er initiativtaker og er daglig leder for Oslo Art Guide og Oslo Art Weekend. Hun har tidligere arbeidet som koordinator for Fotogalleriet, et visningssted for kamerabasert samtidskunst i Oslo i perioden 2011-2017. Silja har sin bakgrunn fra Fine Art Photography ved The Glasgow School of Art (2005-2008) og avsluttet en master i kuratorpraksis ved Fakultetet for kunst, musikk og design ved Universitetet i Bergen i 2017.