Formskifter

6. - 17. november 2024
ROM Studio

Fra 6. til 17. november 2024 vil prosjektet Formskifter utvikles gjennom utstillingsformatet ROM studio. På ROM vises åtte ulike prosjekter i en oppstartsfase.

Collage, Stefan Ellmer.

Prosjektet Formskifter er et kunstnerisk utviklingsarbeid som undersøker hvordan endringer i publiseringspraksis påvirker fagfeltene grafisk design og illustrasjon, hvor publisering står som kjerneområde. Prosjektet involverer hele den faglige staben innen grafisk design og illustrasjon ved Kunsthøgskolen i Oslo.

ROM er omgjort til en desk – i flere betydninger. Rommet er fylt med bord som skal fylles med innhold, ett for hvert av deltakernes prosjekter. I tillegg fungerer rommet som en avisdesk, hvor det i løpet av perioden skal produseres en avis. Denne desken vil også være arena for workshops, prosjektpresentasjoner, lesesirkler, og undervisning og veiledning av studenter.

Målet for perioden er å gi interesserte et innblikk i arbeidet mens det er i startfasen, samt å gi prosjektet muligheten til å møte et publikum og tilby deltakerne verdifulle innspill, råd og perspektiver.

Program:

7.-10. november, 12.00 - 16.00
Skriftprosjekt @ ROM Studio
Utstillingsåpning torsdag, 7. oktober, kl. 13.
Denne utstilling viser resultater fra kurset "Skriftprosjekt" ved BA3 Grafisk Design og Illustrasjon.

7. november, 15.00 - 16.00
Panelsamtale 
Panelsamtalen mellom PHD-stipendiat Eirunn Kvalnes og Ellmer Stefan skal ta for seg skriftens materialitet og forhold mellom håndskrift og typografi i en tid av teknologisk forandring.

15. november, 12.00 - 16.00
Parallax – et mini-seminar om et glemt modernistisk langdikt
(påmelding kreves)
I dette seminaret vil vi diskutere Nancy Cunards langdikt Parallax som ble designet og publisert av Virginia og Leonard Woolf på The Hogarth Press i 1925. Parallax står i dialog med T.S. Eliots The Waste Land og Hope Mirrlees Paris, alle utgitt på The Hogarth Press mellom 1919-1925. Felles for diktene er at de er konstruert som reiser, gjennom indre og ytre landskap satt i Sentral-Europa etter 1. Verdenskrig.
Utfyllende informasjon om seminaret og påmelding finner du her: https://khio.no/events/1996

17. november, 14.00 - 16.00
Møt designerne og illustratørene i Formskrifter!
På visningens siste dag ønsker vi deg hjertelig velkommen til en uformell samtale med de åtte deltagende designerne og illustratørene i Formskifter! Gruppen vil holde en kort introduksjon, det serveres twist og forfriskninger, og du inviteres til å både gå i utstillingen og snakke med dem om publiseringsprosesser.


Kollegiet i grafisk design og illustrasjon: Andreas Berg, Ane Thon Knutsen, Stefan Ellmer, Lotte Grønneberg, Eirunn Kvalnes, Siri Dokken, Rune Helgesen og Martin Lundell.

Folka og prosjektene:

Andreas Berg, professor i illustrasjon, utforsker i Illustrasjonsundervisning i algoritmenes tid hvordan digitalisering påvirker illustrasjonskunsten og hvordan den undervises.

Ane Thon Knutsen, førsteamanuensis i grafisk design, undersøker i Parallax Nancy Cunards vei fra poesien til etablering og drift av eget forlag.

Lotte Grønneberg, førsteamanuensis i grafisk design, utforsker i Post! hvordan kommunikasjonsbasert kunstnerisk publisering kan ta form i en postdigital mediehverdag.

Eirunn Kvalnes, stipendiat i grafisk design, utforsker forholdet mellom skrift, skriveverktøy og ny digital teknologi gjennom eksperimenter med arkiver, datasett og maskinlæringsmodeller.

Martin Lundell, professor i grafisk design, utforsker i Boka som sted / stedet som bok den fysiske bokens muligheter til å fange et fysisk sted. Martin er prosjektleder for Formskifter.

Rune Helgesen, høgskolelektor i grafisk design prøver i Mine dager som anonym formskjærer å gjenopplive kistebrevtradisjonen fra 1600-tallet, men har så langt endt opp med sonifisering av eksoplaneter i det ytre rom.

Siri Dokken, professor i illustrasjon med praksis som avistegner undersøker i Til omplassering hvordan endringer i medielandskapet og lesning på nye plattformer har påvirket vilkårene for grafisk satire.

Stefan Ellmer, høyskolelektor i skrift, utforsker Imot typografien! Relasjonen mellom bokstavtekning og typografi i lys av teknologiske og kommersielle trender.