Formskifter

6. - 17. november 2024
ROM Studio

Fra 6. til 17. november 2024 vil prosjektet Formskifter utvikles gjennom utstillingsformatet ROM studio. På ROM vises syv ulike prosjekter i en oppstartsfase.

Collage, Stefan Ellmer. 

Formskifter er et kunstnerisk utviklingsprosjekt innen grafisk design og illustrasjon. Hvert delprosjekt i Formskifter vil bli belyst gjennom blant annet skisser, workshoper, foredrag og diskusjoner. Målet er å gi besøkende et innblikk i prosjektet i en tidlig fase og tilby deltakerne verdifulle innspill, råd og perspektiver.

Målet med Formskifter som helhet er å utforske konsekvensene av teknologiske, økonomiske og sosiale endringer på publisering, sett fra disse feltene. Publisering er kjernen i grafisk design og illustrasjon, som karakteriseres av mangfoldiggjøring og spredning av tekst og bilder. Så når dette endres raskt og radikalt, har det betydelige implikasjoner for både utøvere og det de skaper.

Prosjektet er strukturert som en serie delprosjekter, hvor alle de sju faglig ansatte ved grafisk design og illustrasjon på Kunsthøgskolen i Oslo deltar. Hver deltaker arbeider med sitt eget prosjekt innenfor sin faglige praksis, som på ulike måter belyser og informerer den overordnede tematikken.

Prosjektene:

Andreas Berg, professor i illustrasjon, utforsker i Illustrasjonsundervisning i algoritmenes tid hvordan digitalisering påvirker illustrasjonskunsten og hvordan den undervises.

Ane Thon Knutsen, førsteamanuensis i grafisk design, undersøker i Parallax Nancy Cunards vei fra poesien til etablering og drift av eget forlag.

Lotte Grønneberg, førsteamanuensis i grafisk design, utforsker i Post! hvordan kommunikasjonsbasert kunstnerisk publisering kan ta form i en postdigital mediehverdag.

Martin Lundell, professor i grafisk design, utforsker i Boka som sted / stedet som bok den fysiske bokens muligheter til å fange et fysisk sted. Martin er prosjektleder for Formskifter.

Rune Helgesen, høgskolelektor i grafikk, gjenoppliver i Mine dager som anonym formskjærer tradisjonen med kistebrev fra 1600-tallet.

Siri Dokken, professor i illustrasjon med praksis som avistegner undersøker i Til omplassering hvordan endringer i medielandskapet og lesning på nye plattformer har påvirket vilkårene for grafisk satire.

Stefan Ellmer, høyskolelektor i skrift, utforsker Imot typografien! Relasjonen mellom bokstavtekning og typografi i lys av teknologiske og kommersielle trender.