M3 City Lab

Seminar
1. – 5. september 2014

ROM blir forvandlet til et ”by laboratorium” mellom 1. og 5. september for å gi plass til samtaler og diskusjoner omkring kultur, næring og byutvikling.

M3 City Lab (2014), seminar, banner.

Hovedfokuset for samtalene er fremtiden til Maridalsveien 3 i Oslo. Kvartalet som ble brukt av Nora brusfabrikker siden 30 tallet eies i dag av Eiendoms- og byfornyelsesetaten i Oslo kommune.

M3 ligger mellom Møllerveien, Maridalsveien og Brenneriveien i dag og tilbyr arbeidsplasser til mer enn 150 kunstnere, musikere, arkitekter, kulturprodusenter, etc. Mange øvingslokaler for kjente og lokale band, 9 arkitekturpraksis og mange små kulturnæringsbedrifter som f. eks.
snekkerverksteder, modellverksted, gitarverksted og rammeverksted drives i lokaler på M3. Ungdomsklubben X-RAY og flere kommunale kulturtjenester som Byarkivet og Byantikvaren og tolketjenesten har også plass i gården.

M3 er derfor et av de siste store kreative knutepunkt i sentrum av Oslo. 

Men felleskapet utfordres i dag av krefter i markedet som viser stor interesse for kvartalet. Vil kommunen til selge kvartalet til store eiendomsutviklere? Hva vil dette innebære for leietagere og kulturprodusenter i sentrum av hovedstaden?

ROM har derfor tatt initiativet til M3 City Lab og har invitert URBa, en forskningsbasert arkitekturpraksis i Oslo, for å tilrettelegge en slik arena og utprøve grunnlaget for mer inkluderende byplanlegging. URBa inviterer meningssterke aktører fra kunst, kultur, media, næring og politikk til flere runder med samtale og debatt. Program med deltakerliste er vedlagt pressemeldingen.

Maridalsveien 3 tilbyr arbeidsplasser til mer enn 150 kunstnere, musikere, arkitekter, kulturprodusenter, etc. M3 er en kreativ knutepunkt i byen, men felleskapet trues av markedskreftene som utfordrer nabolagets eksistens. URBa er oppmerksom på dette fenomenet. I løpet av en uke i september spør URBa - hva er kvalitetene i fellesskapet? Kan byen dele disse verdiene og videre fremme dem?

ROM har tatt initiativ til å være et sted hvor folk samles for utveksling av meninger og opplevelser. ROM har invitert URBa, en forskningsbasert arkitekturpraksis i Oslo, for å tilrettelegge en slik arena og teste grunnlaget for mer inkluderende byplanlegging. Målet er å styrke argumentene for ytterligere offentlige diskusjoner, kollektivt.