Forenklet formidling? Om forskningsformidling og etikk 

Samtale
Torsdag 7. september 2023
Kl. 18.30 - 20.00

Velkommen til en samtale om forskningsformidling og etikk i media og museer! Arrangementet er del av ROM Studio: TiO2 Prøvefelt, 5. - 20. september 2023.

I januar 2023 ble finansieringen av et norsk forskningsprosjekt om hvitfarge en global nyhet. Fox News, New York Post og andre internasjonale medier skrev om forskningsprosjektet ‘How Norway Made the World Whiter’ (NorWhite) med fokus på hvordan deler av prosjektet problematiserer historien med rasistisk reklamemateriell. I norske medier oppsto en metadebatt om forskning og ideologi.

Hvordan kan vi jobbe for å oppnå gode møter mellom forskning og journalistikk? Hva skjer når komplekse forskningsprosjekter formidles i museer eller media, kan det gjøres uten å miste prosjektets nyanser og kompleksitet? Hvordan sikre ytringsfriheten til forskere, museumsansatte og kunstnere i et stadig mer polarisert debattklima?

Paneldeltakere: Tove Lie (sjefsredaktør i Khrono), Liv Ramskjær (generalsekretær i Norges museumsforbund), Boel Christensen-Scheel (Dekan, avdeling kunst og håndverk v/ KHiO), Gerd Elise Mørland (Seksjonsleder formidling v/ Deichman bibliotek) og Alf Jørgen Schnell (stipendiat i samfunnsgeografi v/ UiO).

Arrangementet er en del av ‘How Norway Made the World Whiter’ og er generøst støttet av Fritt Ord.

Les mer om prosjektets ROM Studio her, eller besøk hjemmesiden her