TiO2 Prøvefelt

Ingrid Halland & Marte Johnslien
ROM Studio
5. - 20. september 2023

I arkivet til Kronos Titan AS finnes et fotografi hvor ordet ’prøvefelt’ er skrevet på baksiden. Bildet fra 1956 viser et felt med prøver malt med hvit maling, som skal testes i det norske klima med skiftende vær og lange sommerdager.

Dias fra Kronos Titans arkiv (ukjent årstall), Østfoldsmuseene, TiO2 Prøvefelt (2023). Foto: Marte Johnslien.

TiO2 Prøvefelt viser en samling av historiske og samtidige metoder for å observere og diskutere det hvite pigmentet titandioksid (TiO2). I løpet av to uker gjøres ROM for kunst og arkitektur om til et prøvefelt: vi vil presentere en samling av tverrfaglig, pågående forskning for å fremheve at forskning tar form gjennom kollektive prosesser. TiO2 Prøvefelt består av kunstneriske eksperimenter, historisk arkivmateriale, presentasjoner fra feltarbeid og offentlige debatter.

Bakgrunn

TiO2-prosjektet studerer en norsk innovasjon; det hvite pigmentet titandioksid (TiO2) i en historisk, estetisk og kritisk linse – med fokus på hvordan pigmentet har transformert overflater i kunst, arkitektur og design. TiO2-prosjektet er delt inn i to delprosjekter; det kunstneriske forskningsprosjektet 'TiO2: The Materiality of White' (MoW) finansiert av Program for kunstnerisk forskning, DIKU (2022 - 2025) og 'TiO2: How Norway Made the World Whiter' (NorWhite) finansiert av Norges forskningsråd (2023 - 2028).

TiO2 Prøvefelt er en del av et eksperiment i offentlig deltakelse i kunstbasert og kunsthistorisk forskning som undersøker hvordan forskning kan engasjere seg i offentlig debatt på en måte som nyanserer og kompliserer forskningshypotesen. Publikum vil bli introdusert for forskningsprosjektet ikke et ferdig resultat, men som en del av en pågående undersøkelse som tar form i utstillingsrommet.

Les mer her.

Dias fra Kronos Titans arkiv (ukjent årstall), Østfoldsmuseene, TiO2 Prøvefelt (2023). Foto: Marte Johnslien.

Dias fra Kronos Titans arkiv (ukjent årstall), Østfoldsmuseene, TiO2 Prøvefelt (2023). Foto: Marte Johnslien.

Forskningsteam:

Marte Johnslien (forskningsleder MoW), Ingrid Halland (forskningsleder NorWhite), Tonje Haugland Sørensen (seniorforsker), Helene Birkeli (postdoktor), Julia K. Persson (forskningsassistent), Linda Flø (MoW MA-studentgruppe), Silje Kjørholt (MoW MA-studentgruppe), og Kshitija Mruthyunjaya (gjesteforsker).

Institusjonelle samarbeidspartnere:

Universitetet i Bergen og Kunsthøgskolen i Oslo. Prosjektpartnere: Jøssingfjord Vitenmuseum, Dalane Folkemuseum, Østfoldsmuseene, Norsk Bergverksmuseum, Velferden Scene for Samtidskunst og ROM for kunst og arkitektur.

Fotografi fra Kronos Titan’s arkiv, 1956, Norsk Bergverksmuseum, TiO2 Prøvefelt (2023). Foto: Marte Johnslien

Fotografi fra Kronos Titan’s arkiv, 1956, Norsk Bergverksmuseum, TiO2 Prøvefelt (2023). Foto: Marte Johnslien

Offentlig program under ROM Studio:

Torsdag 7. september, kl. 18.30 - 20.00
Forenklet formidling? Om forskningsformidling og etikk 

Tirsdag 12. september, kl. 19.00 - 20.30
Kunsthistoriens hierarkier. Mangfold, hvitvasking eller nyansering?

Onsdag 13. september, kl. 19.00 - 20.30
Kunst som kulturvern: Fra gruvedrift til samtidskunst

Fredag 15. september, kl. 18.00 - 20.00
Møt kunstnerne i TiO2 Prøvefelt

Lørdag 16. september, kl. 14.00 - 15.30
Fra India til Rogaland: hvitpigmentet TiO2s globale spor