Urbane Økologier - Bysansning forbi mennesket

Bull.Miletic
11. februar - 21. mars 2021

ROM for kunst og arkitektur er stolte av å være del av og arena for det ambisiøse kunstneriske forskningsprosjektet Urbane økologier, initierte av den anerkjente kunstner- og forskerduoen Bull.Miletic (Synne Tollerud Bull og Dragan Miletic).

Urbane Økologier - Bysansning forbi mennesket (2021), Bull.Miletic. Foto: ROM

Utstillingen på ROM som åpner 11. februar, er et ledd i utviklingen av forskningsprosjektet, som undersøker en rekke perspektiver på urban kunnskap i en tid med rask teknologisk utvikling og miljøkrise. 

Fire bidrag vises: 

Time to Reflect Reality av Bull.Miletic

RE FLUX av arkitekt og universitetslektor ved AHO Jonas Gunerius Larsen; arkitekt og førsteamanuensis ved AHO Christine Petersen

Objective Enactive av kunstnerisk stipendiat ved KHIO Petrine Vinje og kunstner Olaf Tønnesland Hodne

Everywhere is Now: A Cartography of Remote Daydreams av arkitekt, urbanist og daglig leder ved SLA Kjersti Wikstrøm

Øvrige deltagere i prosjektet er førsteamanuensis i arkitektur- og designhistorie ved NTNU/AHO Ingrid Halland, kurator og stipendiat ved UiT Stephanie von Spreter og ROM for kunst og arkitektur.

Om Urbane økologier

Urbane Økologier: Bysansning forbi mennesket er et ambisiøst og nyskapende kunstnerisk forskningsprosjekt som består av utstilling, formidlingsprogram, og publikasjon i perioden 2020-2022. Gjennom en dynamisk samarbeidsprosess har deltakerne i prosjektet skapt nye verk som undersøker relasjonen mellom byutvikling, teknologi og ulike former for sansing. Hvilke typer urban kunnskap faller utenfor når byen og byutviklingen styres av data og algoritmer fra det etter hvert svært omfattende nettverket av distribuerte sensorteknologier? 

Urbane økologier stiller seg kritisk til en hurtiggående datadrevet byutvikling. Gjennom et bredt spekter av forskningsmetoder forsøker forskningsgruppen å gjenkjenne, studere og diskutere andre former for urban kunnskap, det være seg menneskelige eller ikke-menneskelige former, som sammen danner Oslos mange urbane økologier. Utstillingen utforsker hvordan kunstnerisk forskning kan åpne opp nye perspektiver på vanskelige og viktige problematikker, og samtidig gjøre dette tilgjengelig for publikum og den gjengse borger. I forskningsprosjektet Urbane økologier utvikles derfor kunstnerisk forskning i samarbeid med formidlingsinstitusjonens kunnskap og forståelse.

- Synne Tollerud Bull/Dragan Miletic

Prosjektet Urbane økologier baserer seg på Bull.Miletics mangeårige undersøkende kunstnerisk praksis. I oktober 2019 inviterte ROM dem til å lage en ny utstilling i vårt galleri. Det som startet som konkrete ideer om nye verk, utviklet seg helt fra starten til en interesse for hvordan vi kunne lage nye samarbeidsformer for kunstnerisk forskning utenfor utdanningsinstitusjonene, som en slags postdoktormodell.

Vi på ROM for kunst og arkitektur er en spent samarbeidsarena når utstillingen åpner. Bull.Miletics kunnskap og engasjement har vært en helt unik mulighet for ROM til å videreutvikle ambisjonen om å inkludere dybdeforskning innen kunst, arkitektur og stedsutvikling, og følge opp et internasjonalt økt fokus på kunstnerisk forskning også utenom utdanningsinstitusjonene. Du blir nå invitert inn i et nyskapende og lærerikt prosjekt, mens vi enda er midt i prosessen. Urbane økologier har sin egen nettside der du kan lese mer om hva prosjektet handler om, hvem som er med, og hvilke offentlige aktiviteter som er planlagt.

Støttes av Kulturrådet, Fritt Ord, Billedkunstnernes Vederlagsfond, Universitet i Oslo (medieestetisk arbeidsseminar), Nasjonalbiblioteket, Glass og Fasadeforeningen og Fond for lyd og bilde.